Anette Grundahls hängivna arbete med tecken för barn har gjort henne till en betrodd källa bland föräldrar och pedagoger. Hennes välkända bokserie Tala med tecken! har hjälpt många små och stora barn att utveckla deras språkförmåga.
Så här använder du Tala med teckens böcker - en guide!
Har du också upptäckt det fantastiska i att tala med tecken med ditt/dina barn?

Att inte behöva vänta tills orden kommer utan kunna kommunicera med ditt lilla barn via tecken och gester på ett tidigt stadium?
Har du kommit så långt att du upptäckt
Tala med teckens böcker? Då har du sett hur små och lätta böckerna är och hur bra det fungerar att ta med sig dem överallt! Spiralbindningen gör att boken ligger still och blir enkel att använda. Här kommer ett inlägg för dig som vill ha en guide för hur du kan använda boken tillsammans med barn!
- I början kan boken användas mer som pekbok eller bilderbok, gärna tillsammans med en vuxen, som kan hjälpa till att tolka bilderna. I första hand ska bilderna locka både barn och vuxna att tycka det är roligt!
- Inlärning av tecken från böckerna görs utifrån text- och bildbeskrivning främst av en vuxen, som sedan visar och använder tecknet i vardagliga situationer med barnet. Sedan kan man tillsammans tala och teckna kring bilderna, som inbjuder att tittas på många gånger och som stimulerar både fantasi och smilband. Fler och fler tecken kan vävas in efter hand. Vad gör figuren på bilden? Hur känner figuren sig? Vad har figuren på sig? Vad händer runtomkring?
- Efter en tid med böckerna kanske barnet visar intresse för bokstäver och ordbild under illustrationerna och då kan man ta de första stegen som kan gå mot att lära sig alfabetet och ett ökat intresse för ord och läsning.
- Varje bok innehåller tio tecken. Det kan vara bättre att börja med några få tecken som man verkligen använder och har nytta av – än att ha en hel arsenal av tecken och känna det övermäktigt och därför aldrig komma igång.

- Böckerna utgår från det svenska teckenspråket och tecken som stöd (TSS). På vänstra sidan av böckerna finns en enkel teckenbeskrivning, som är tänkt att komplettera bilden till höger. Sedan finns också en mer förklarande text utifrån Svenskt teckenspråkslexikon eller liknande längst ner på textsidan. Samma tecken tas inte upp i flera böcker. I första boken finns t ex tecknet för sko. Därför finns inte sko med i boken om kläder.
- Du kan förstås själv via nätet leta upp svenskt teckenspråkslexikon för att hitta ord du söker! Barnet kommer själv att göra en förenklad variant eller en egen tolkning utifrån sina förutsättningar, precis som när de börjar med ord innan de kan börja tala. Det kan vara lättare att säga vovve, än hund, lättare att säga pippi än fågel, men det betyder inte att barnet inte kommer att förstå att vovve och hund är olika ord för samma sak.
Böckerna riktar sig i första hand till föräldrar och barn från 6 månader, men självklart även till alla andra barn och vuxna som kan ha nytta och glädje av att teckna!
PS:
Börja teckna nu - Tala med teckens böcker finns att beställa
här, skynda och skaffa dina exemplar redan nu!
Är du nyfiken på grundaren till Tala med tecken och teckenförespråkaren Anette Grundahl? Läs om henne här. Och glöm inte att hålla utkik efter fler inlägg om fördelarna med att tala med tecken här i bloggen!
Dela gärna våra inlägg
