Artikel

Wilma tecknar

Blogg: www.malinstolt.com/2013/05/tala-med-tecken.html

torsdagen den 16:e maj 2013

TALA MED TECKEN

Jag har skrivit tidigare om att vi använt tecken som stöd med Wilma nästan med start redan på BB (ok, kanske inte riktigt så tidigt). Inte för att hon har någon hörselskada eller behöver det på något annat vis, men att använda tecken som stöd hjälper alla barn att utveckla språket och även göra dem mindre frustrerade när de faktiskt kan visa vad de vill. T.ex. så har Wilma kunnat säga till oss när hon varit törstig och vill ha vatten väldigt tidigt med hjälp av just tecken.

Riktigt häftigt att se och det måste framför allt vara väldigt skönt för barnet att kunna göra sig förstådd. Barns motorik och förståelse för språket utvecklas snabbare och tidigare än talförmågan - de flesta barn lär sig ju t.ex. att vinka och peka innan de kan säga ”Hejdå” och ”Titta”.

Wilma har ett väldigt stort ordförråd, och pratar extremt mycket (finns det ingen, typ, mute-knapp på dem? Hihi!) och jag tror att detta med tecken har bidragit till det. Är såklart svårt att veta hur det varit utan det, men tror ändå att det gör något. Om inte annat så har det ju hjälpt henne att kunna göra sig förstådd utan att kunna säga det med ord, och jag tror starkt på att det hjälper till med språkutvecklingen.

Jag har själv gått en tecken-kurs för några år sedan, och sedan har vi också fem böcker med användbara tecken till just barn. Häromdagen fick vi två till och Wilma älskar dessa böcker, och hon kan i stort sett alla ord i de första fem, så nu har vi två till att plöja och plugga in, haha. Faktum är att det till och med är Wilmas förskola som är med och hjälper till att ta fram och utveckla dessa böcker! Ta en titt här: http://talamedtecken.se/