Möt grundaren

Anette Grundahl

Anette Grundahl

Hej på er!  Mitt namn är Anette Grundahl och jag har under de senaste 10 åren, som tvåbarnsmamma och teckenförespråkare, hängivit mig själv till att sprida fördelarna med att använda teckenspråk och gester med små barn och göra det till en naturlig del av vardagen för fler. Men att komma hit hände inte över en natt.

Så här började min resa...

Jag såg ett programinslag om Baby Signs i ett amerikanskt program när mitt första barn Felix föddes 2002 - och blev eld och lågor över vad jag fick se! Det var små bebisar som kunde visa vad de ville med enkla tecken och gester - långt innan de kunde prata. Så snart det var möjligt kastade jag mig på telefonen och fick via en bokhandel beställa boken från USA, eftersom den inte gick att få tag på i Sverige. Boken är skriven av två amerikanska forskare. Boken finns fortfarande inte översatt till svenska. Som förälder med ont om tid och händerna fulla av barn och hushållssysslor, så önskade jag mig en bok upplagd på ett lite annorlunda sätt. Godbitarna kom inte förrän längst bak i boken, så all text före dess blev inte läst förrän flera år senare. Jag kände mig som en fuskis, som hoppade över det mesta, för att jag inte hade tid och lust att vänta. Varje sekund var dyrbar och ville spenderas med guldklimpen! Som förstagångsmamma var jag fullt fokuserad och heltidsupptagen med mitt lilla underverk till barn - glad om jag emellanåt hann byta kläder på mig själv och hinna få i mig mat under dagen mellan passen av amning, blöjbyten, på- och avklädning och långa promenader. För mig tedde sig välorganiserade mammor med fler än ett barn i det stadiet som något overkligt. Någon som känner igen sig?

Familjen blev frälst direkt! Vilken lycka att se sitt barn kunna ”tala om” vad han ville redan som väldigt liten - innan han kunde gå och tala! Det underlättade mcyket för oss som föräldrar att veta vad han ville direkt. Några få tecken räckte långt! Vi visade boken för hans dåvarande dagispersonal, så även de skulle förstå vad han ville. De var väldigt positiva och tecknar idag med alla barn - och har hjälpt till med mina böcker. Tecknandet blev en självklarhet när dottern Linn Leontine föddes två år senare. Hon var ännu mer intresserad av att kommunicera och det stod inte på förrän det blev två-ordsmeningar och kort därpå exploderade hennes språkutveckling i fyrverkerier av ord när hon var drygt 18 månader. Hon är fortfarande väldigt förtjust i att prata mycket!

Tankarna föddes på att nå ut till andra - att öppna dörren till fantastiska upplevelser för fler barn och föräldrar!

Jag tänkte först ta hit konceptet Baby Signs och hade kontakt med dem i USA, men började sedan jobba på ett eget material utifrån mina egna erfarenheter och önskningar som förälder, som skulle grunda sig på svenska förhållanden och svensk forskning - och som jag kunde få lägga upp som jag själv ville ha det. Jag deltog också i Venture Cup – en affärsplantävling för hela Sverige, och fick ett pris i den lokala delen Idéjakten i Värmland, vilket sporrade mig att gå vidare. 

Via Venture Cup och en kollega kom jag i kontakt med illustratören Lasse Björklund, som gjort arbeten åt bl a Disney. Vi utarbetade tillsammans ett förslag, som olika personer har fått ta del av, lämnat synpunkter på, haft idéer och tankar kring. Sedan har vi kompletterat och filat på materialet, som resulterade i den första boken i serien Tala med tecken!

Vision

   Ge alla barn bästa möjliga
   start i livet!

   Tecken och gester - en naturlig
   del av vardagen i kontakter med
   små barn!

   Möjligheter och fördelar med
   tecken och gester - för alla!

Perfekt present till barn som nyligen fått föräldrar!
 
Perfekt present till barn som nyligen fått föräldrar!
 
Användbara första tecken för bebisar och andra kommunikationssugna!